maanantai 12. maaliskuuta 2012

Milan Kundera: Kiireettömyys

Bc-kirja, syyskuulla 2011 saanut tämän vaihtarina.
WSOY, Juva 1995, 132 sivua.

Tsekkiläissyntyinen, vuodesta 1968 Pariisissa asunut Milan Kundera on julkaissut ensimmäisen ranskaksi kirjoitetun romaaninsa, joka on saanut kriitikoilta ihastuneen vastaanoton.
Romaani on samalla filosofinen tutkielma, jossa tekijä yhdistelee tuttuun tapaansa mitä erilaisimpia aiheita: politiikkaan, historiaa, keskieurooppalaisen kirjallisuuden perinnettä ja oman aikamme ilmiöitä. Syvällisyys ja kepeys vaihtelevat, historian tapahtumista siirrytään arkipäivän sattumuksiin.
Teos on saanut nimensä teemasta, jossa Kundera pohtii, mihin kiireettömyys on hävinnyt elämästä. hän kaipaa entisaikoja, jolloin hitaus oli hyve: ihmisillä oli aikaa olla joutilaina, mietiskellä asioita, kuljeskella kaduilla ja pitkittää nautinnon hetkiä. Kirjallisuudenhistoriassa tämänhetkinen kausi on Ranskan 1700-luku, Laclosin ja markiisi de Saden aika.
Lukija saa monitasoisesta teoksesta paljon ajattelemisen aihetta.

Joopatijoo. Odotin vähän toisenlaisempaa lukuelämystä, kuin mitä sitten sainkaan tästä kirjasta. Tämä odotti puolivälisenä lukuvuoroaan edellisen lukemani, Kätilö-kirjan takia.
Ajattelin, että tässä on monipuolisia neuvoja elämän kiireettömyyttä varten, vaan tämähän oli melkoinen siksakki kahtakin eri tarinaa. Ensin kerrottiin jostain tsekkiläisestä joissakin juhlissa ja sitten juttu hyppäsikin johonkin ritariin.
No, hetkittääin tarina oli ihan hauskaakin ja sai hiukan naurahtelemaan. Tosin en ihan joka hetki ollut ajatuksin kiinni tässä kirjassa.
Kepeä, hiukan mitäänsanomaton opus. Onhan tämäkin nyt sitten luettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kävit blogissani ja jätit kommentin :)