torstai 1. maaliskuuta 2012

Nancy Thayer: Odotus

Ei löytynyt kuvaa netistä kirjalle, enkä jaksa ottaa, joten tässä tulee selostus:
Kirja on pääväriltään vihreä. Etukannessa kirjailijan nimi on punaisilla ja kirjan nimi on sinisillä kirjaimilla. Kuvassa on joku vihreänä rehottava pelto, pellon takana on punakattoinen harmahtava vanha rakennus,kenties asuinrakennus, sillä katolla on piippu.
Kuvan etualalla vasemmalla on valkoisin kirjaimin KARISTO ja sen vieressä oikealla on valkopuseroinen, vaalea, lyhythiuksinen, hoikka nainen. Hän katsoo alaviistoon oikealle. Naisella on punaista huulipunaa ja lilaa silmäluomissaan. Hiustyyli on vähän samaa, kuin joskus aikoinaan edesmenneellä Dianalla.
Kirja on painettu Karisto oy:ssä Hämeenlinnassa 1988. Amerikkalainen alkuteos on nimeltään Morning, 1987. Kirjan on suomentanut Auli Hurme-Keränen.( suomentajan nimestä Hurme, tuli mieleen Häräntappoaseen Anni Hurme, sen Kertun äiti hih hih).

Hellän oivaltava kuvaus naisesta, joka halusi elämältä kaiken: mielenkiintoisen työn, rakastavan aviomiehen - ja oman lapsen.
Sara oli 34-vuotias muuttaessaan uuden aviomiehensä kotisaarelle Nantucketin edustalle. Hän uskoi kotiutuvansa hyvin, kunhan perhe alkaisi karttua. Raskaaksi tuleminen ei kuitenkaan ollut niin itsestäänselvää, kuin hän oli kuvitellut. Pelko hedelmättömyydestä alkoi piinata Saraa, eikä hän pystynyt ajattelemaan mitään muuta. Sitten hän tutustui paljon elämää kokeneeseen naiskirjailijaan, joka opetti hänelle, että kohtalolla on aina hintansa.

Kirjassa ol 312 sivua ja toivoin, että sivut ois loppuneet jo ensimmäisten 100 sivun jälkeen. Siis ihme tuubaa koko kirja täynnä! Miljoonia menkkoja ja pettymyksiä ja hups! viimeisellä sivulla päähenkilö tekee positiivisen raskaustestin. Kirja sai oikeasti mut vihaiseksi! Takakansitekstin luettuani tämän ostin kirjaston poistomyynnistä kesällä 2011, yhdellä eurolla.

Kirjan päähenkilö Sara on toimittaja Heartways House-nimisessä puljussa, joka tuottaa tietyn kaavan mukaisia rakkausromaaneja. Sara saa luettavakseen erään romaanin, jonka keskelle onkin eksynyt toisen romaanin alun tekstejä reilut 10 sivua. Saraa alkaa kiinnostaa tämä yllätyskirjoitelma. Hän onkii kirjailijan tiedot ylös ja yrittää parhaansa mukaan päästä tapaamaan naista. Naista, joka ei ole neljään vuoteen lähtenyt talostaan mihinkään! Naisella on tiukkapipoinen taloudenhoitaja, oikea haukka luonteeltaan, peloittava ja luotaantyöntävä.
Lopulta Sara pääsee tapaamaan Fannya, tuota salamyhkäistä kirjailijaa, joka elää pimeissä huoneissa, poissa päivän valosta. Pitkän suostuttelun jälkeen Sara saa toimittaakseen Jenny-kirjan ja siitä tulee menestys.
Kirjan toimittamisen ja Fannyn luona ravaamisen ohella Sara yrittää epäitoivoisesti tulla raskaaksi. Hänen ympärillään kaikki sikiävät kuin huomaamatta.
Saralla on ystävä Julia, joka lähettelee postituksia Saralle. Julia etsii kaikenmaailman taikoja Saralle, joita Sara voisi kokeilla tullakseen raskaaksi. Huvittavaa on lukea nuista kaikista hauskoista ja vähän oudoista riiteistä ja perinteistä, joita Julia kertoilee kirjeissään Saralle.
Kerran kuukaudessa, kerta toisensa perään Sara kertoo Stevelle, miehelleen, että mensut taas alkoi. Steve yrittää mahdollisuuksiensa mukaan lohduttaa Saraa, mutta ennenpitkää Stevelläkin pinna loppuu. Saralla ja Stevellä on muutamia riitoja tarinan aikana. Sara on jonkin verran mustis Steven entiselle likkakaverille Marylle, jonka haukkumanimi on Neitsyt. Mary sikiää tuon tuosta ja lirkuttelee "ystäviensä" miehien päitä sekaisiksi.
Monen monta mutkaa on matkassa, ennen viimeistä sivua. Jotenkin puuduttavaa tekstiä, mutta PAKKO oli lukea loppuun!
Muistaakseni tämä on eka opus kyseiseltä kirjailijalta, jonka olen lukenut. Hänhän on kirjoittanut sen Kuumien aaltojen-kirjaryppään, jota olen ihaillut monet kerrat kaupoissa, vaan en ole hankkinut, tai edes kirjastosta lainannut kyseisiä opuksia. Tämän kirjan luettuani, en ehkä lainaakaan.
Ei ehkä kaikkein parhainta tekstiä vauvakuumeiselle, mutta aikastavalla opettavaista tekstiä siitä, mitä lapsen hankinta voi pahimmillaan(tai no ei vielä IHAN pahimmillaan) olla. Tai oli siis vuonna 1987.
Tämä kirja vain piti saada pois kirjahyllystä, tuonne bc-kirjalootaan.

Tänään sain viestin, jossa pyydettiin osoitettani Kätilö-kirjaa varten. On rinkikirjana liikkeellä ja kaksi minua ennen ollutta oli perunut tässä vaiheessa lukemisen. Saan sitten vissiin alkuviikoksi odotella Kätilö-kirjan saapumista. Kenties jaksan olla siihen saakka ilman luettavaa, niin ois vähä niinkuin samaa satsia tämän Odotus-kirjan kanssa.
Että näin tällä kertaa :)

2 kommenttia:

  1. Mä en muista, että olisin lukenut Odotusta, mutta nuo kuumien aaltojen kirjat olen. Ja ne on oikeesti hyviä, eli älä heitä vielä kirvestä kaivoon Thayerin kanssa =)

    VastaaPoista
  2. No, ehkä mä vielä pidän toivoa yllä :)

    VastaaPoista

Kiitos, kun kävit blogissani ja jätit kommentin :)