sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Robert Sheckley: Jähmettynyt yhteiskunta

Lauseen mitalla:Paluu todellisuuteen oli hidas ja tuskallinen.- jutusta joskus syksyllä saamani bc-kirja. Sain luettua 15:17 tänään. Tätä kirjaa luin yhdessä kakkukauppa-opuksen kanssa.
Enkunkielinen Status Civilization ilmestyi jo 1960 ja tämä ol painettu Lehtijussi Oy:ssä Pirkkalassa 1981, Kustantajana John Books Oy, Tampere, 179 sivua.

Mies herää avaruusaluksen sellissä. Hän ei tiedä, missä on, eikä edes sitä, kuka hän on. Rangaistukseksi rikoksesta, josta hän ei muista mitään, hänet on aivopesty ja karkoitettu Omega-planeetalle.
Omega on rikollisten maailma. Siellä rikosta arvostetaan ihmisen suurimpana hyveenä. Murhat, huumeiden käyttö ja paholaisen palvonta kuuluvat jokaisen omegalaisen kansalaisvelvollisuuksiin. Planeetta on pieni ja karu, vankila-alukset tuovat säännöllisesti lisää karkoitettuja ja vain rikollisten säätämät, julmat lait pitävät väkliluvun kurissa.
Robert Sheckley on tieteiskirjallisuuden suuria satiirikkoja. Terävästi hän erittelee yhteiskunnan tilaa kääntämällä asiat päälaelleen. Jähmettynyt yhteiskunta on villinhauska fantasiaromaani.

Äh, ei tää kyllä kirvoittanut yhtään hauskaa hetkeä lainkaan. Odotin, että missä kohti huomaa eron, että kirja on kirjoitettu jo yli 50 vuotta sitten. No, pahemmin ei tietokoneista puhuttu, mitä nyt pari kertaa mainittiin pienoistietokoneet ja kirjastoonkin mentiin lukemaan vain kirjoja, eikä koneelle netistä tietoja etsimään.
Tämän kirjan sanomana ol mun mielestäni, että ihminen pitää tappaa, tappaa, tappaa. Keinolla, millä hyvänsä. Olihan välistä ihan jänniäkin kohtauksia, mutta jäivät aika vähiin, no, eihän tässä opuksessa sivujakaan niin paljoa ollut, ettäkö ois voinut olla kohtauksia paljon ja jännitystä huimasti. Tulihan tämäkin nyt sitten luettua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kävit blogissani ja jätit kommentin :)