perjantai 29. kesäkuuta 2012

Allison Pearson: Kate Reddy- Täydellä teholla yötä päivää

Helmikuussa huutonetistä ostettu(4,70e postikuluineen), pokkari.
Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu, 2011, 431 sivua. Suomentanut Katariina Kaila.

Kate Reddy on uraäiti.
Hänellä on kaikkea - ja liikaa.

Katen elämä sujuu mainioisti silloin kun kaikki sujuu mainiosti; kun lapset pysyvät terveinä ja vaatteet puhtaina, kun taksikuski valitsee aina nopeimman reitin ja kokoukset päättyvät ajallaan, kun vessapaperitelineet täyttyvät itsestään ja lasten kanssa vietetyltä toimintalomalta palaa levänneenä ja hyväntuulisena.

Uraäidin päiväkirja on komedia vastoinkäymisistä ja tragedia selviytymisestä - hersyvän hauska ja itkettävän tunnistettava kuvaus nykyaikaisesta uraäidistä, joka laskee sekunteja siinä missä muut naiset kaloreja.

Sain tän luettua tunti sitten, vihdoin ja viimein. Tulihan tätä opusta tahkottua kymmenen päivää!
Kirjassa oli melkein joka aukemalla kirjoitusvirheitä. Välleen jäin oikein miettimään, että missä muodossa mikäkin sana pitäs olla. Tuppas vähän ärsyttämään moinen.

Tällä opuksella on monta vaihetta:
Ensin, muistaakseni bongasin kirjan nimen jonkun bc-immeisen saatavilla-listassa.
Etin opuksen huutonetistä.
Kirja oli mulla seurannassa ja huuto umpeutui parikin kertaa ja sit eräänä torstai-iltana, serkkulikan kanssa viettäessä naisteniltaa, tein kirjasta tarjouksen. Tais olla vielä osta heti-tyylillä myynnissä tää kirja.
Maksoin kirjan ja laitoin myyjälle viestin, että kirja on ostettu ja maksettukin. Sit vaan jäin jännässä odottaan, milloin kirja tulee mulle.
Viikko siinä meni ja kirja tuli mulle.
Kirja oli reilun viikon verran mulla pöydällä, piristämässä mua. Sen jälkeen kirja siirtyi hyllyyn odottamaan hetkeä, jolloin otan lukuun.
Ehti kulua yli neljä kuukautta ja sit teki mieleni alkaa lukea tätä. Olin jo youtubessa käynyt vähän vilkaisemassa elokuvaa, sillä siellä tämä leffa on peräti kokonaan, mutta ilman tekstitystä.
Keskikaupassa jo pari kertaa ihaillut dvd:tä, mutta en vielä ole ostanut itselleni, ajattelin, että eka luen kirjan ja sit hankin leffan. No, nyt kirja on luettu ja varmaan tän viikonlopun aikana käyn katsomassa leffan Youtubessa. Hyvää enkunkielen harjoitusta, kun katsoo leffaa ilman tekstitystä :)

Kirjasta tuli mieleen Candace Bushnellin Carrien päiväkirjat, samanmoinen tunnelma välittyi kirjasta. Vähän tuntui oudota mieltää Sarah Jessica Parker uraäitinä, kun Sinkkuelämässä hän ol sellainen hömppä-sinkku.
Aika ajoin kirjan teksti oli hengästyttävää, kun niin paljon tapahtui asioita, mutta se kait tän kirjan idea olikin: Naista viedään paikasta toiseen. Minusta oli ihanaa, kun Kate sitten jättäytyi töistä pois ja antoi lapsilleen aikaa, mutta kuinka ollakkaan, uusi bisnes oli tulollaan kuvioihin ja jäi sellainen mielikuva, että samanmoinen pyöritys alkoi taas, kuin kirjan alussakin.
Ei tätä kyllä leppoisaksi kirjaksi voi kutsua, sillä välillä mielikuvissani olin itsekin vielä töissä. Huh huh, nythän tää on poisluettu ja kirja pääsee lepäämään kirjalaatikkoon :)

Kate Reddy-leffa, ilman tekstitystä
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kävit blogissani ja jätit kommentin :)