sunnuntai 26. elokuuta 2012

Richard Mason: Meren huoneissa


Bc-kirja, jonka sain viime syksynä, voitettuani syyskuun arvonnan.
Gummerus Kirjapaino Oy, Jyväskylä, 1999, 343 sivua. Suomentanut Mika Tiirinen.

ON KYLMÄ, TALVINEN ILTAPÄIVÄ, 70-vuotias mies istuu huoneessaan korkealla meren yllä ja katselee auringon laskua aaltojen ylle. Hänen vaimonsa on kuollut vuorokausi sitten Setonin linnassa, kodissa, jossa he ovat asuneet yli neljäkymmentä vuotta. Illan pimetessä mies yrittää ymmärtää elämäänsä ja sitä, miten hän, rauhanomainen mies, tuli kylmäverisesti tappaneeksi naisen, jonka kanssa hän oli onnellisesti naimisissa miltei 50 vuotta.

Vastauksia ei ole helppo löytää. On palattava menneisyyteen, aikoihin, jolloin hän oli nuori ja lahjakas viulisti ja suunnattoman rakastunut vaimonsa serkkuun, Ellaan. Hän muistelee heidän rakkaustarinaansa, sen voimaa ja viattomuutta, yrittää ymmärtää miksi Ella koetteli häntä ja mihin tunteilla leikkiminen johti.

Meren huoneissa on lyyrinen ja koskettava romaani syyllisyydestä, viattomuuden menettämisestä, vastuusta ja ensirakkaudesta.

Kirjan alussa jäin miettimään, miksi mies listi vaimonsa ja oikeastaan koko kirjan ajan odotin, milloin asiaan tulee selvyys, niin sitten viimeiset noin 50 sivua toi hiukan selvyyttä asiaan, mutta joka ratkesi vasta ihan viime metreillä kunnolla.
Tämä opus ol jännä yhdistelmä muisteloa ja herkkiä, vuosien takaisia tapahtumia. 
Tykkäsin kyllä lukemastani. Tämän kirjan lukeminen viivästyi sen takkee, sillä mulla oli peräti 4 eri opusta, joiden lukemista vuorottelin ja tämän luin ekana loppuun. 
Suosittelen kyllä opuksen lukemista lämpimästi.


                                                                                                                                                                                                  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kävit blogissani ja jätit kommentin :)