sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Taina Latvala: Välimatka

Sekaisin syksystä- rinkihaastekirja, jonka sain viikolla ja tänä aamuna sain luettua.
WSOY, 2012. 252 sivua.

Eteläpohjalaisessa Synkkylän kylässä on yksi kylähullu, yksi kirkko sekä äiti, jonka tytär on jäänyt kyläilymatkan päähän. Isä on ollut jo vuosia kateissa. Kaipaus on hitsannut äidin ja tyttären yhteen ja yhdessä he lentävät Teneriffalle viettämään äidin 60-vuotispäiviä.

Symbioosi alkaa rakoilla, kun äiti hoksaa tytön ryhtyneen riiuulle aulapojan kanssa. "Komia kloppihan se oli, mutta ei naamasta montaa velliä keitetä", äiti toteaa ja seuraa tyttären pään sisällä vaikka lemmenpedin laidalle. Äidin käsilaukussa lymyää isän arvoitus.

Välimatkassa eteläpohjalainen murre saa leveyden, johon se ei ole aikoihin joutanut. Se on kahden sinen romaani, lakeuden lumen ja etelän läikehtivän meren, kaunis tarina kahdesta naissukupolvesta: maailmalle halajavan tyttären ja kaipauksen karaiseman äidin matkasta kohti luottamusta ja itsenäisyyttä.

Jaa-a. Tämä opus vaikutti hiukan sekavasti kootulta kirjalta, sillä välleen tässä ol sitä etelän humua, sitten isän etsintää, äidin etsintää ja tädin muistelua. En oikein syttynyt tälle kirjalle missään vaiheessa ja tämän kirjan murre vaikeutti ja hidastutti kirjan lukemista. Jäipä paljon sanoja, joidenka tarkoitusta en ymmärtänyt. Nyt on tämäkin opus luettu ja ensi viikolla jatkaa matkaansa uuteen kotiin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kävit blogissani ja jätit kommentin :)