keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Isabel Allende: Henkien talo

Sain kirjan HEP-opuksena jo 16.9.2011 ja hetki sitten sain luettua.
Seven-pokkari, 436 sivua, kolmas painos, Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu, 2007, suomentanut Jyrki Lappi-Seppälä.

Henkien talo on säihkyvä sukukronikka, täynnä loistoa ja väriä, rakkautta ja dramatiikkaa. Sen keskuksessa on Esteban Trueba, suurtilalliseksi kohoava patriarkka ja äksy senaattori, mutta todellisia päähenkilöitä ovat kolmen sukupolven naiset Clara, Blanca ja Alba. He hallitsevat sokkeloisen talon sopukoita ja yhdistävät kirjavaa sukua - ihmeparantajia, hampuuseja, maatyöläisiä, kansanvillitsijöitä.

Isabel Allende on punonut viime vuosisadan Chilestä ja oman sukunsa vaiheista kudelman, jossa unet, tarut ja todellisuus, historia ja nykyhetki, syntymä ja kuolema yhdistyvät lumoavalla tavalla.
Henkien talo on Isabel Allenden(s.1942 Chilessä) läpimurtoromaani(1982). Billie August on ohjannut kirjasta samannimisen elokuvan 1993.

Aloin itkeä, kun sain tämän kirjan lukemisen päätökseen. Tämä ol mitä ihanin ja järkyttävin kirja ja sillä niin kiehtovaa luettavaa.
Viime keväänä torstaina 24.5.2012 Yle Teemalta tuli 18-19:00 ohjelma, henkilökuva Isabel Allendesta, jota ehdin katsoa sattumalta vain 18:20-19:00. Nimi oli tuttu ja kun ohjelmassa mainittiin Henkien talo-kirja, löysin kirjan hyllystäni. Kyseinen ohjelma otti kyllä kiehtovuudellaan imuunsa. Meinasin jo tuolloin aloittaa kirjan lukemisen, mutta en sitten kuitenkaan saanut sitä luetuksi, vaan kirja jämähti takaisin hyllyyn odottamaan parempaa lukuhetkeä, joka tuli sitten maaliskuun lopulla, eli tahkosin tätäkin opusta sen pari viikkoa, välissä kuitenkin ehdin lukea kaksikin muuta kirjaa. Voisin sanoa, että elämä ennen kirjan lukemisen aloittamista ja kirjan luettuani olen kuin uusi ihminen uusin ajatuksin. En voi muuta kuin suositella tätä käänteentekevää opusta luettavaksi. Itse ainakin tykkäsin, vaikka lukeminen sujui kamalan hitaasti ja meinasin jättää kesken kirjan lukemisen, mutta jokin piti kuitenkin otteessaan ja halusin tietää kirjan lopun tapahtumat. En kadu lukemista kyllä hetkeäkään. Huh huh sanon minä. Olen onnellinen :)

1 kommentti:

  1. Henkien talo on yksi suosikkikirjoistani! Minäkin sain sen BC:n kautta ja se oli pakko hankkia myös omaan kirjahyllyyn (tuohon aikaan se minun hallussani ollut kirja oli ainoa suomenkielinen rekisteröity kirja, olisin potenut huonoa omatuntoa jos olisin pidättänyt lukukokemuksen muilta!). Aivan hurmaava tarina!

    - Appelsiini-

    VastaaPoista

Kiitos, kun kävit blogissani ja jätit kommentin :)