perjantai 26. huhtikuuta 2013

Jan Jalutsi: Ammattina vankikarkuri

Huutonetin kautta tänään, 9e paksu pokkari 518 sivua, Kustannusosakeyhtiö Teos, Helsinki, painanut Norhaven A/S, Tanska, 2009.

Ensimmäisen vankeustuomionsa Jan Jalutsi, aiemmalta nimeltään Jan Stefan Moilanen, sai 24-vuotiaana. Hän tutustui käytännössä jokaiseen suomalaiseen vankilaan ja lukuisiin ruotsalaisiin - ja karkasi melkein kaikista. Media nimesi hänet Pohjoismaiden tunnetuimmaksi vankikarkuriksi ja vaarallisimmaksi mieheksi. Pahoinpitelyihin saati henkirikoksiin hän ei kuitenkaan koskaan syyllistynyt.
Ammattina vankikarkuri on kertomus älykkään ja vilkkaan lapsen tiestä kalterikuninkaaksi. Omaelämäkerta avaa näkymän piikkilanka-aidan ja tiilenpäiden eristämään todellisuuteen nyky-Suomessa. Elämään, jossa vain paon suunnittelu tarjoaa seliytymiskeinon luhistumista vastaan.
Huikeat tarinat lakanoista punotuista köysistä ja laverin pohjalaudoista kyhätyistä tikkaista ovat kuin vanhoista filmeistä, mutta kovin helppoa ei vankikarkurin elämä ollut. Vapauden huuma haihtui nopeasti, kun sinistä valoa vilkkuvat autot ja ohimolle painettu reikärauta tukkivat tien normaalielämään.
"Vain se, joka on karannut vankilasta, voi tietää mitä on kiinnijäämisen pelko."


Hippasin tällä kirjalla jo maanantaina 15.4., mutta pääsin lukemaan kirjaa vasta keskiviikkona 17.4. ja reilu viikko siinä meni tätä lukiessa. Tuntui kovasti välistä siltä, että jätän kirjan lukemisen kesken, mutta miä vaan pakotin itteni lukemaan, sillä sainhan tästä aakkoshaasteeseen J-kirjaimen :)
Lukeminen oli kyllä hauskan jännää ja tykkäsin kyllä tästä kirjasta kovasti sen luettuani. Kirjassa oli joitakin kirjoitusvirheitä, mutta mitäs pienistä. Hauskaa oli vankikarkurin matkassa. Suosittelen :)

WIKIPEDIASTA:

Jan Jalutsi (aiemmin Jan Stefan Moilanen, s. 1962 Kirkkonummi) on tunnetuimpia suomalaisia pankkiryöstäjiä, taparikollisia ja vankikarkureita. Ensimmäisen vankilatuomionsa Jan Jalutsi sai 24-vuotiaana. Hän tutustui käytännössä jokaiseen suomalaiseen vankilaan ja lukuisiin ruotsalaisiin, ja myös karkasi melkein kaikista.
Media nimesi hänet Pohjoismaiden tunnetuimmaksi vankikarkuriksi ja vaarallisimmaksi mieheksi. Pahoinpitelyihin saati henkirikoksiin hän ei kuitenkaan koskaan syyllistynyt. Jalutsi on toiminut sekä vankeusaikanaan että vapaudessa vankien aseman parantamisen hyväksi ja nuorten rikoskierteen ehkäisemiseksi. Jalutsi sanoo uuden sukunimensä olevan yhdistelmä sanoista Jatimatic ja Uzi. Jalutsin mukaan hänellä on todettu ADHD ja hän puhuu kuutta eri kieltä.[1].
Maaliskuusta 2011 Nummi-Pusulassa asunut Jalutsi on ehdonalaisessa syyskuuhun 2011. Rikoskierre alkoi vuonna 1985. Hänen teoksestaan Ammattina vankikarkuri on tekeillä elokuva Markus Selinin toimesta. 13.9.2012 julkaistun 7 päivää lehden mukaan Jalutsista on tekeillä myös televisiosarja. Kirjailija Harri Nykäsen kanssa hänellä on tekeillä kirja. Hän opiskelee kirjoittamista Oriveden opiston etäopistossa.[2]

Teokset

Kuva ei kaipaa sanoja saatteeksi :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kävit blogissani ja jätit kommentin :)