keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Markus Zusak: Kirjavaras

20.8.2012 Alavuden kirppari 2e kovakantinen, 558sivua, 2008,Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu, suomentanut Pirkko Biström.

Takakansi:
Natsi-Saksa toisen maailmansodan keskellä.
Kuolema ei ole koskaan ollut kiireisempi.
Pommisuojassa 9-vuotias Liesel lukee varastettuja tarinoita naapureilleen ja kellariin piilotetulle juutalaismiehelle. Ja jossakin pisteiden ja niitä seuraavien isojen kirjainten välissä näkyy pilkahdus taivasta ja toivoa.

Sisälirpake:
Kuolema, tarinamme lempeä kertoja, kohtaa Liesel Memingerin ensimmäisen kerran valkeana talvipäivänä 1939 saapuessaan noutamaan hänen pienen veljensä sielua. Vasten tapojaan kuolema unohtuu katselemaan tyttöä ja näkee, kuinka tämä veljensä hautajaisissa varastaa ensimmäisen kirjansa - lumeen unohtuneen Haudankaivajan käsikirjan. Sota pakottaa kuoleman seuraamaan Lieselin elämää myöhemmin kasvatuskodissa Münchenin lähellä. Liesel tekee parhaansa pysyäkseen hengissä ja kirjat tarjoavat iloa ja lohtua sodan mielettömyyteen. Pian hän varastaa niitä kaikkialta: natsien kirjarovioilta, pormestarin vaimon kirjahyllystä ja mistä ikinä kykeneekään. Sodan orjuuttama kuolema ymmärtää Lieselin ponnistelun arvon ja vaalii hänen tarinaansa. Onhan Lieselin elämä huikean kaunis yritys todistaa, että inhimillinen olemassaolo on arvokasta sellaisenaan.

Sain kirjan luettua eilen illalla puoli kympiltä. En vaan voinut jättää kirjaa enää kesken ja eilen tulikin luettua reilut 250 sivua tästä kirjasta. Alun ekat 100 sivua tuli luettua tahmaasti, sitten vaan aloin lukea kerrallaan 50 sivua ja loppu meni yhdessä hujauksessa, niin tarina otti minut imuunsa. Tämä on lempeänrehellisentarkkaan kirjoitettu tarina, asioita liikaa kaunistelematta.

Wikipediasta: Markus Zusak (s. 23. kesäkuuta 1975 Sydney) on australialainen kirjailija.[1] Häneltä on suomennettu romaani Kirjavaras (2005)

Kirjan toisessa sisälirpakkeessa syntymävuosi on 1974.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kävit blogissani ja jätit kommentin :)