perjantai 26. huhtikuuta 2013

Mika Waltari: Aiotko kirjailijaksi?

Neljä vuotta sitten huutonetin kautta hankittu kirja, 12 e hintana. Kolmas painos, WSOY; Helsinki, Ensimmäinen painos 1935. WS Bookwell Oy, Juva 2002, 212 sivua.
Kirjassa on omistuskirjoitus koulun parhaalle ainekirjoittajalle vuonna 2003 Riina Salmimies.

Takakansi: Kirjoituskone on kirjailijan paras toveri. Kokeiltuani useampia nykyään kaupassa löytyviä matkakonemalleja olen valinnut englantilaisen Imperial-koneen, jota myy S.O.K. Helsinki. Imperial on mielestäni ihanteellinen kirjailijan ja sanomalehtimiehen kirjoituskone. Mika Waltari.

Sisälirpake: Mika Waltari kirjoitti tämän ohjekirjan nuorille kirjailijoille vuonna 1935, seitsemän vuotta Suuren Illusionin jälkeen ja kymmenen vuotta ennen Sinuhe Egyptiläistä. Waltari opastaa isällisesti nuorta sanataituria kaikessa siinä, mikä seisoo tämän ja painetun esikoisteoksen välissä:kirjailijaksi kasvamisessa, tyylin kehittämisessä, runon hiomisessa, romaanin rakentamisessa, aikakausilehtiproosan tekemisessä, kylmissä taloudellisissa tosiasioissa ja kustantajan kanssa asioimisessa. Tätä teosta ei korista ajan ruoste vaan sen patina - kuten hyvä kirjallisuus, myös säännöt sen luomiseen ovat yleispäteviä ja ajan oikut ylittäviä.

Toinen sisälirpake: Waltarin kirja innoitti aikanaan useaa nuorta kirjailijanalkua. Näin kirjoitti siitä Kalle Päätalo teoksessa Miten kirjani ovat syntyneet 2: "Yksin ja toivottomuuden tuntojen vallassa tein kirjoitusyrityksiäni vain syksyyn -36 saakka. Silloin hankin isältäni salaa Mika Waltarin vuotta aikaisemmin ilmestyneen kirjan Aiotko kirjailijaksi? 
Tämä kirja esti ratkaisevasti minuamenettämästä toivoani. Kun iltaisin palasin metsästä tukkikämpälle, vetäydyin syötyäni makuupaikalleni ritsille, sytytin kynttilän ja aloin lukea Waltarin kirjaa. Onkohan kukaan uskovainen lukenut Raamattua ahkerammin ja suuremmalla paneutumisella kuin luin niinä vuosina Aiotko kirjailijaksi? - nidettä!"

Vihdoin urakka on tehty ja sain tämän kirjan lukemisen päätökseen. Monta vuotta siihen menikin, kun hankin tän jo 2008. Ihan hauskan mielenkiintoisia ohjeita Waltari antaa tässä opuksessaan ja kyllä niistä huomaa, että kirjan tekstillä on ikää :) Mukava kirja, ei sen puoleen :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kävit blogissani ja jätit kommentin :)