maanantai 3. kesäkuuta 2013

Ville Virtanen: Menkää mielenhäiriöön

BC-kirja, huhtikuun alkupuolella saatu postitse viikkoarvonnan voittokirjana. 2. painos, Pieksämäki 2001, 189 sivua, Tammi kustannusosakeyhtiö, Helsinki.

Vilho Perho eli Vili elää teini-ikänsä ratsastuspiireissä 70-luvulla, jolloin kaikkea saa panna mikä liikkuu ja paremman puutteessa käy tikapuut, naisten polkupyörä tai Tenojoen naarashauki, mutta kaverin vaimoa ei saa panna yleisellä paikalla. Varhaispuberteetissa hän säikähtää Manaajaa ja aloittaa sitkeän kamppailun paholaisen kanssa. Kaikkien rakastama kansantaitelija Multilahja ei saa peloteltua Vilistä huilistia, joten hän ajautuu 80-luvun apinanraivovuosiksi Jorma Kassisen johtamaan Teatterikorkeakouluun. Koska Kassinen karjuu "menkää mielenhäiriöön!" ja Morrisonin mukaan rock`n rollin tarkoitus on "break on through to the other side", katsoo Vili tehtäväkseen kulkea kuoleman luukusta, fyysistää hengenlähtö Boromirin roolissa, Taru sormusten herrasta esityksessä Suomenlinnan Hyvän omantunnon linnakkeessa. Vili lyö päänsä kivimuuriin, mutta onko hän oikeasti Boromir? Onko pilvi näkyleipää? Entä mihin moraalia tarvitaan? Lisäksi koira, muutama uni ja juttuja kansakoulusta.

Menkää mielenhäiriöön on raju ja vino kertomus 60-luvulla syntyneen kaupunkilaissällin elämästä, ratsastamisesta, Teatterikorkeakoulusta, naisista, kuuluisuudesta, taiteen vaatimuksista ja siitä miten tullaan mielenhäiriön priimusoppilaaksi - kuinkas muuten.

Aloin lukea tätä kirjaa perjantaina ja tänään sain luettua, kun viikonloppuna ei paljoa kerinnyt lukea.
Välillä sai naureskella jutuille, mutta aika totista tämän kirjan lukeminen kyllä lopulta oli. Pakon edessä luin tämän kirjan nyt, että saan kirjan eteenpäin ja osallistun tällä myös aakkoshaasteeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kävit blogissani ja jätit kommentin :)