maanantai 23. syyskuuta 2013

Blogikurssilla osa 2

Oikeesti mua jänskättää alkaa kirjoittaa tätä toista osaa tästä käymästäni kurssista, joka siis oli menneenä lauantaina 21.9.2013 13-17:00 meidän kirjastolla. Vetäjänä ol siis Kirjainten virrassa-blogin Hanna.
Olimme ensin kirjastotalon taideluokassa ja naiset yrittivät saada nettiyhteyden toimimaan, mutta eipä se suostunut toimimaan, jotenka Hanna joutui vetämään kurssia ihan sanallisesti. Ja voin sanoa, että hienosti se menikin, vaikkei nettiyhteys toiminut kyseisessä luokkahuoneessa.
Meitä kurssilaisia oli yhteensä 8, joista kaksi oli miestä ja me loput naisia(kuinka yllättävää hih hih), kevennys tähän väliin olt se.
Hannahan on julkaissut Katja Jalkasen kanssa kirjoittamansa Rivien välissä-kirjan tänä vuonna(joka on muuten minulla hankinnan kohteena), jossa he kertovat blogin kirjoittamisesta ja pitämisestä(eiköpä nuo nyt olleet samaa tarkoittavat sanat, mutta menköön, kun olen nyt kirjoitustuulella). Kerkesin kahvitauolla pikaseltaan vilkaista kirjan läpi ja tottapa se kirja minua kirjahamsterina kiinnostaapi :)
Asiaan! :)
Kurssin kokonaisuus olt tällainen:
Blogit yleisesti -mikä on blogien merkitys
Miten alkuun -aloitus
Miten bloggaan -otsikointi, tyyli on vapaa, huomioita tyyleistä, sosiaalinen media mukaan
Kenelle bloggaan
Miten saa lukijoita
Miksi bloggaan
Mitä muuta tulee ottaa huomioon.

Siinäpä niitä aiheita, joista siis koostui se nelituntinen.
Blogit tulivat kuulemma Suomeen 2002 ja itse olen aloittanut Vuodatuksen puolella kirjoittelun 2008, että aika pitkään on tullut jaettua omia kokemuksiaan ja ajatuksiaan netissä. No, tuo nyt ei kuulunut yhtään tuohon kurssiin, tuo miun oma kommentti, mutta mitäpäs väliä sillä on, ketä se haittaa? :)

Olisinko kenties saanut kurssista jotain enemmän, jos olisin vain tyytynyt kuuntelemaan esitystä, mutta minäpä kirjoitin muistiinpanoja peräti neljä sivua, siis 4 kokonaista tulostuspaperia, kun ei mulla vihkoa ollut ottaa mukaan, en ollut varautunut kurssille lähtöön niin hyvin. Onneksi sentään otin paperia ja kynän mukani.

Mukava pointti esityksessä, joka jäi erityisesti mieleen,i oli se, että vois ihan hyvin omalla murteellaan joskus kirjoittaa kirja-arvion. Siinä kohtaa aloin ajatella, että mikä kumma on mun omaa murretta, kun olen Jyväskylästä kotoisin, asunut keskisessä suomessa ja sitten täällä Ähtärissä, mutta jotenkin mun kirjoitustyyliini ei käy minä tai edes kovin kivasti tuo mun sana, vaan kirjoittaisin mieluusti mie ja sie. Miksi näin on? Tai se vääntyy miä ja siä-sanoiksi. Mitä ihimeen murretta se on? Apua!!!! Miust tuntuu, etten ole mistähän kotoisin.

Visuaalisuus oli kyllä miulle oikeinkin hyvä juttu tuossa koulutuksessa, sillä tää miun blogini on ollut aika järkky sekametelisoppa noin ulkoisesti, kuin myös kirjallisesti, mutta kun jo tuossa kommentissa etusivulla(no missäköhän tää juttu pian on hih hih) kerron, että tää miun blogini on sydämeni purkautumiskeino, enkä näin ollen haluakaan kategorioida(apua, mikä kauhia sana) tätä pelkäksi päiväkirjaksi tai pelkäksi kirjablogiksi ja kun miä niin valtavasti tykkään eri väreistä, niin siksikin blogini olt värien sekasoppa, mutta nythän miä olen sitten vaihtanut ulkonäköä blogiin, joka nyt joten kuten miellyttää silmääni. Hanna kun otti blogini esiin ja vilautti sitä "kaiken kansan" nähden siellä kurssilla ja miä huhuilin yleisöstä,jotta Älkää tehkö näin :)
Sitäkin Hanna peräänkuulutti, että valitkaa tekstin alle valkoinen pohja ja mieluusti musta teksti, sillä eihän kirjojakaan tehdä värikkäälle paperille moniväritekstillä. Se on totta, mutta sitä jäin tässä sitten miettimään, että millä kummalla sitä sitten saapi jotain räväkkyyttä blogiinsa, jollei väreillä? Miksi en esittänyt kysymystä silloin? No just siksi, koska nyt se vasta putkahti mieleeni.
Blogin pitämisessä saa myös olla luova, mutta onko se sitten niin, että se blogin tausta(pohja) sais sitten olla värikylläinen ja valitsee valkoisen kirjoitusalusta ja mustan tekstin. Sekö on sitten vastus miun pulmaani?
Blogiin liitettävistä kuvista Hanna kertoi, että googlesta otettaessa pitää huomioida tekijänoikeudet, jotta jos linkissä tuleekin jonkun blogin osoite, niin sitä ei saa käyttää. Nytpä tuli sitten tuollainenkin asia ilmi ja KÄÄÄÄÄÄÄÄÄKS, mie kun teen kirja-arvioita, niin otan vain googlesta jonkun kuvan. Enhän mie tuollaisesta ole tiennyt. Jotenkin tuntuu työläältä alkaa näpsiin omia kuvia jokaisesta kirjasta, jonka lukee ja josta tekee kirja-arvoin blogiinsa. No, tarvii tästä lähtien sitten muistaa tuo ja yrittää käyttää vain kustannusyhtiöiden nettikuvia kirjoista. Kait niitä sentään saapi käyttää???? Vai eikö saa??? Miksen kysynyt sitä lauantaina. Aaaaaaaapuuuuuva!
Hauska kommentti oli kurssilla myöskin se, että kun ja jos tekee blogiinsa kirja-arvion ja kirja onkin osoittautunut ihan tylsäksi ja kenties ikäväksi, niin kannattaa ennemmin kirjoittaa lukukokemuksesta, eikä haukkua sitä kirjaa tai kirjailijaa. Mie ite olen kenties sortunut siihen, että olen tyrkännyt koko kirjan ja kirjailijan lepikköön yhden kirjan perusteella. Juu, muistan, mikä kirja se olt ja kirjailijankin, mutta enpä halua hänestä kertoa tässä nimeä, sillä olen lukenut häneltä toisen kirjan ja kolmas odottaa hyllyssä(josta olen saanut makupaloja yhdessä kauniissa kirjanmerkissä,joten luulenpa, että pikkuhiljaa "rakkaus" kirjoittajan tekstityyliin lämpenee). Miä saatan olla sanoissani hyvinkin suora, enkä paljoa mieti, mitä kirjoitan, niinhän etusivukommentissa, sivupalkissakin on, että tämä blogi, niinkuin myös vanha blogini sisältää sensuroimattomia juttuja. Että nän meillä, kuinkas teillä?

Puolessa välin kurssia oli puolisen tuntia taukoa ja saimme kahvitella ja huilia hetken, jonka jälkeen siirryimme taideluokasta sitten jo sulkeutuneen kirjaston tiloihin ja siellä naiset saivat sitten netinkin pelittään. Tuolla jo kerroinkin, että Hanna vilautti sitä miun blogia ja se tapahtui siis kirjaston puolella, jossa oli nettiyhteys toiminnassa. Kävimme myös pikaseltaan joidenkin muidenkin blogeja vilkuilemassa, kuten myös Hannan omaa kirjablogia, josta nappasin seuraavan kommentin:" Kirjablogi, kiva harrastus." Tuo kyllä pitää niin paikkansa, että ei mitään määrää, mutta blogimaailma yleensäkin on mukavaa. Tai no, itse en pahemmin pidä mistään muotiin, tai pelkästään sisustukseen liittyvistä blogeista, enkä pahemmin ruokablogeista, vaikka huomasin tuossa toissayönä, kun käväsin pitkästä aikaa Vuodatuksen vanhassa blogissani, että mulla oltkin aika paljon leipomiseen littyviä blogeja seurannassa. Nyt on sitten siirretty seurattavat blogit tänne blogspotin seurantalistalle. Olihan siellä monia blogeja, joita ei enää voikaan seurata, mutta nappasin sieltä mukaan ne, jotka sain ja listani seurattavista blogeista senkuin lisääntyi :)

Mulla taas ajatus katkes tässä kohtaa, kun soitin terkkarille aikaa, mikä hitto minnuu vaivaa, ku on väsyä päivästä toiseen, että ei tämä ole enää normaalia. Sain sitten tälle päivää ajan tuossa tunnin kuluttua. Onneksi pääsee hemoglobiinin ottoon :) Saa nähä, onko se rautakuuri sitten se taikasana, vai mikä lie.

Kurssiin palatakseni siellä tuli myös esille kysymys: MIKSI BLOGGAAN? Siitä oiskin kiva kirjoittaa oikein päivitys, kenties sen tässä joku päivä vielä kirjoitan. Nyt siihen en jaksa miettiä vastausta, kun tässä yritän saada tämän kirjoituksen loppuun.

Bloggauksessa ei vai kaikkia miellyttää, en minäkään varmaan kaikkia miellytä, enkä eres haluakaan. Immeiset löytävät blogeihin eri reittejä ja olen sen kyllä oman blogin tilastoista huomannut, että mitä kummallisimmista reiteistä tulee immeisiä kurkkiin blogiini. Tämä blogi on nyt ollut sen puolitoista vuotta nyt minulla ja kävijälaskuri on jo yli 9000 :) Aika huikeeta, kun vanha blogi oli miulla 2008-2012 helmikuulle, niin siinä ajassa vasta ylittyi 10 000 kävijän määrä.

Apua, kuinka pitkä tästä päivityksestä tuleekaan, taidan lopettaa tähän. Hyvää päivän jatkoa sinulle ja kiitos vielä Hannalle tästä kivasta kurssista :) Olet kyllä mainio esiintyjä!!!!!
2 kommenttia:

 1. Vastaan heti tuohon, että kustantamojen kuvia kirjoista saa tietysti vapaasti käyttää blogissa. Ne on arvostelu- ja esittelykäyttöön tarkoitettu.

  Mie tykkään itse kuvata, koska olen saanut blogin myötä myös kuvaamisesta kivan harrastuksen. Kun on sillä tavalla rajattu kuvausaihe, niin kummasti se luovuus kukkii.

  Tausta voi tosiaan olla värikkäämpi ja mielelläänkin, kuten sulla nyt on, mutta itse tekstin on parempi olla aika simppeli. Luettavuus on tärkeä. Sullahan on tekstissä tehokeinoina tuokin, että kommentoit välillä omaa kirjoittamisesta kesken jutun, joten se on ko sitä "räväkkyyttä".

  Kirjoja saa siis tietysti myös moittia, mutta halusin tähdentää, että lukijan kannalta on ihan yhtä kiinnostava kuulla, miksei kirja kiinnostanut tai miksi se oli hyvä. Se on kiinnostava tieto ja lukuprosessin ydin.

  Ihana, että olit kiinnostunut esityksestäni, sillä minua tietystivähän myös jännitti puhua niin pitkään. Mutta olitte mukava ja armollinen yleisö. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Hanna kommentista :) Voi olla, että vielä monissakin kirjoituksissani palaan aiheeseen Blogikurssi, asiaa pitää työstää mielessään ja sisäistää aiheita, joita siellä tuli esiin. Olipa kyllä hyvä onni, että tuli lähdettyä kirjastolle kyseisenä päivänä, vaikka vähän sitä arvelinkin, että kuinkahan miun tulee käymään, kun en ollut ennakkoilmoittautunut kurssille. Ja aina näköjään oppii uutta tietoa :)

  VastaaPoista

Kiitos, kun kävit blogissani ja jätit kommentin :)