maanantai 28. lokakuuta 2013

Aki Ollikainen: Nälkävuosi ÄÄNIKIRJA

Kirjastolta viime torstaina lainattu äänikirja. Siltala, 3cd:tä, 3h 44 min. Lukijana Antti L. J. Pääkkönen, äänitys Silencio BTJ äänikirjat. 2013.

"Nälkä on se kissanpentu jonka Paju-Lauri pisti säkkiin ja hukutti avantoon." Näin ajattelee pieni Mataleena tarpoessaan uupuneena hyytävän lumituiskun keskellä, äitinsä jalanjälkiin  askeleensa huolellisesti asettaen. Loputon talvi  ja armoton nälkä ovat tehneet ihmisistä eläimiä toisilleen, vaelluksellaan Mataleena perheineen kohtaa todellisuuden, jollaista on vaikea enää nykypäivänä kuvitella.
Samaan aikaan toisaalla tuskailevat parempiosaiset Renqvistin veljekset omien elämänkysymystensä kanssa. Kun Renqvistien ja nälkäisten vaeltajien tiet yhtyvät, inhimillisyys voittaa viimein kaiken kärsimyksen keskellä.
Aki Ollikaisen Nälkävuosi vie lukijansa keskelle suuria nälkävuosia, ajanjaksoon, jolloin kuoleman väri oli valkoinen ja se valkoinen levittäytyi kaikkialle. Kirja voitti helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon. Ilmestyi Siltalan kustantamana 2012.

Tämän kuuntelin ihan kokonaan tänä aamuna. Ensin olin, että häh mitä ja täh, missä tässä nyt mennään, kun oli jos jonkun "kirjaa", eli tarinanpätkistä koottu tarina, joka jo hyvän vauhtia mennessään vasta otti minut mukaansa ja pääsin juonesta kiinni. Aika rankan raakaakin tekstiä, mutta hyvin voin kuvitella, että tuohon 1860-luvun aikaan moinen kielen käyttö sopi kyllä. Aikasta tavalla sellainen hyvin raaistuneen elämänmakuinen tarina, joka kyllä kannatti kuunnella loppuun asti ja lopulta tuli se tykkääminen tätä äänikirjaa kohtaan, ei siis yhtään hullumpi, vaan oikeastaan hyvä äänikirja :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kävit blogissani ja jätit kommentin :)