torstai 24. lokakuuta 2013

Kasvu

Nimeni on sukka, villasukka nimenomaan.
Oli aika, kun olin vanhanmuorin sanomana; pässin pökkimää villaa.
Ennen kehruumolla käyntiäni oln ensin hentoisen pehmoista karitsan villaa, sittemmin aikuisen lampaan, ehkä hiukan nurmella nuhraantunutta, villaa.
Voi, kun pääsin vyyhtinä vanhanmuorin käsittelyyn; nopeasti hän kieritti, vanhaaisäntää apuna käyttäen, minusta valmiita lankakeriä. Pirtin pöydän kulmalla odottivat jo kahdet sukkapuikot malttamattomana työhön ryhtymistä.

Vanhamuori otti yhden puikon, pyöräytti langastani ensimmäisen silmukan.
Oi, näin kauniisti syntyi ensisilmukka. Nopeaan muori oli luonut tarvittavan määrän silmukoita ja työ pääsi todenteolla alkamaan.
Muori kutoi ensin 10 kerrosta ja otti vaihteeksi toiset puikot ja loi taas sukkien tarvitseman määrän silmukoita ja kutoi tämän sukan vartta 10 kerrosta. Näin, vuorotellen 10 kerrosta kerrallaan syntyi lämmin, pässin pökkimän villainen sukan varsi.

Sitten oli vuorossa kantalapun kutominen.
Tässä osiossa kudotaan vain kahta sukkapuikkoa, joka toinen silmukka kudotaan ja joka toinen silmukka nostetaan kutomatta.
Nurjalla puolella kudotaan täydet kaksi puikollista nurjaa, ihan jokainen silmukka.
Vanhamuori laskee oikealta puolelta kantalapusta pitkät silmukat, että niitä on 12 kappaletta. Sitten hän kutoo toisen sukan kantalapun.
Vaihtaa taas työtä ja alkaa tehdä kantalapun kavennuksia; ensimmäinen puikko kudotaan, kuten kantalapussa; joka toinen silmukka nostetaan kutomatta. Toisella puikolla kudotaan esimmäiset kuusi silmukkaa ja seitsemäs ja kahdeksas silmukka kudotaan yhteen. Loput puikon silmukat jäävät odottamaan. Käännetään työ nurjalle puolelle, jossa ekan tarjolla olevan puikon silmukat kudotaan nurjana ja seuraavan puikon seitsemäs ja kahdeksas silmukka kudotaan nurjana yhteen ja taas loput silmukat jäävät odottamaan ja käännetään työ oikealle puolelle.
Taas kudotaan ekan tarjolla olevan puikon silmukat ja seuraavan puikon seitsemäs ja kahdeksas kudotaan oikeana yhteen. Tätä jatketaan, kunnes yhteenkudottavat silmukat on kudottu loppuun. Sitten on toisen kantalapun silmukoiden kavennusten vuoro. Kudotaan, kuten edellä kerroin.

Taas muori vaihtaa työtä ja alkaa nostaa kantalapun syrjästä silmukoista puikolle, kenties 14-16 silmukkaa nousee kumpaisestakin sivusta. Muori on tarkka, että molempien sukkien kantalappujen sivuista nousee yhtä monta silmukkaa. Sitten muori aloittaa sukkaosan kutomisen. Hän kaventaa joka kerroksella nostettuja silmukoita; kutomalla joko puikon alussa tai lopussa kaksi silmukkaa yhteen, riippuen siitä, kummalla puolella kantalappua hän on kutomassa.
Saatuaan jokaiselle puikolle 14 silmukkaa, muori vaihtaa taas toiseen kutimeen ja alkaa joka kerroksella kahdelle puikolla kaventaen kutoa, kuten teki ensimmäiselle sukalle.

Kun molemmilla sukkien puikoilla on 14 silmukkaa, muori tekee varmistuslaskelman kantalappujen sivusta kudotuista kerroksista. Hän kutoo työt siihen kohtaan, että on 20 kerrosta kudottu molempiin sukkiin. Sitten muori huokaa helpoituksesta, alkaa vimmattua vauhtia kutoa toista sukkaa, mielessään hän laskee kerroksia; 10 tai 20 kerrosta ja työn vaihto toiseen sukkaan.
Kun kerroksia on molemmissa sukissa yhteensä 60, on taas aika kaventaa. Joka sukkapuikon alussa ja lopussa kaksi silmukkaa yhteen, sitten kudotaan välikerros ja taas kavennuskerros. Muori kutoo kavennuskerroksia niin kauan, kunnes puikolla on enää kaksi silmukkaa, jolloin muori katkaisee langan ja vetää sen silmukoiden läpi.
Muori tekee kavennukset toiseenkin sukkaan ja avot, sukat ovat viimeistelyä vaille valmiit. Muori vetää varovasti virkkuukoukulla sukan kärjessä olevan langan sukan sisäpuolelle ja kääntää koko sukan nurin päin ja tekee kärjen päättelyn. Lopuksi hän päättelee myös sukan varren alussa olevan langanpätkän. Tekee toiselle sukalle samoin ja näin minusta tuli sukka; villasukka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kävit blogissani ja jätit kommentin :)