tiistai 26. marraskuuta 2013

Chimamanda Ngozi Adichie: Kotiinpalaajat

Sekaisin syksystä 2013-rinkikirjana saatu, puolitoista viikkoa sitten sain tämän ja mahtava järkäle onkin, 522 sivua. Kovakantinen, Otava Keuruu 2013, Suomentanut Hanna Tarkka.


 
Ifemelu ja Obinze tutustuvat teini-ikäisinä Nigeriassa, mutta sotilashallinnon alaisessa maassa ei ole nuorille tulevaisuutta. Ifemelu pääsee opiskelemaan Yhdysvaltoihin. Hänestä kasvaa nuori vihainen nainen, joka kirjoittaa menestyksekästä rotuaiheista blogia.

Ifemelu tasapainoilee amerikkalaistumisen ja afrikkalaisen identiteettinsä välillä, löytää ystäviä ja rakkautta - ja palaa kuitenkin Nigeriaan. Siellä hän tapaa entisen rakastettunsa, joka on kokenut kovia laittomana siirtolaisena Lontoossa. Obinze on perustanut perheen, mutta ei ole saanut Ifemelua mielestään.
 
Kirja vei kyllä mennessään ja tätä oli mukava lukea aina sen 50 sivua kerrallaan, jonka otin päivän urakaksi, sitten vaihdoin ja otinkin urakkaan toiset 50 sivua lisää ja muutamana viime päivänä luin sen 100 sivua kahdessa osassa, mutta samana päivänä. Olipas hankalasti selitetty.
Tämä oli eka kirja tältä kirjailijalta, jonka olen lukenut ja tykkäsin tästä Ifemelun ja Obinzen tarinasta, vaikka alkuun nämä oudot nimet hiukan häiritsi lukemista, mutta aika pian siihen tottui. Jotenkin alkuun tuli kovasti mieleen Mma Ramotswen tarinat ja yritin karistaa niitä mielestäni ja puhdistaa ajatukset vain Ifemelun ja Obinzen rakkaus-ja kasvutarinalle.
Oli kyllä ilo lukea tätä kirjaa, mutta ei tämä ihan pääse samaan sarjaan Lumilapsi-rinkikirjan kanssa, mutta hyvää ja avartavaa luettavaa tämäkin oli.
 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kävit blogissani ja jätit kommentin :)